Kysymys 1 / 1
Ratkaise tehtävä.
Pieni laatikko asetetaan kaltevalle tasolle. Siihen vaikuttavan painovoiman  suuruus on 10,0 N. Tasoa kohtisuoraan olevan tukivoiman  suuruus on 8,9 N. Kuinka suuri tason suuntaisen kitkavoiman  tulisi olla, jotta kappale pysyisi paikallaan? 

Kappale pysyy paikallaan, jos siihen vaikuttavien voimien summa on 0. Kitkavoima ja tukivoima ovat toisiaan vastaan kohtisuorassa. 


 

Muodosta summavektori ja ratkaise kitkavoiman suuruus.

Vektorien summa ja erotus
Question Popup: 
Koska vektoreilla on aina suuruus ja suunta, on molemmat otettava huomioon yhteen- ja vähennyslaskussa. Kun kaksi vektoria lasketaan yhteen, siirretään toinen vektori alkamaan ensimmäisen päätepisteestä. Summavektori kulkee ensimmäisen vektorin alkupisteestä toisen vektorin päätepisteeseen. Jos yhteenlaskettavia vektoreita on enemmän, asetetaan kaikki vektorit samalla lailla peräkkäin.

Vähennyslaskun kanssa menetellään muuten samoin kuin yhteenlaskun paitsi, että vähennettävä vektori on muutettava ensin vastavektorikseen eli vähennettävä vektori kuljetaan vastakkaiseen suuntaan.


Piirrä kuva vektoreista, jotka on asetettu perätysten. Näiden kolmen vektorin summan pitäisi olla 0. Ratkaise suorakulmaisesta kolmiosta tuntemattoman voimavektorin suuruus.
Lähetä palautetta tehtävästä
Kirjoita vastauksesi tähän. Lisää tilaa saat raahaamalla alareunan harmaata palkkia.

Oikea vastaus:

Kitkavoiman suuruus on noin 4,6 N.