Kysymys 1 / 1
Ville leikkaa kartongista suorakulmaisen kolmion, jonka kannan pituus on 60 cm. Kolmio on kuitenkin liian korkea, joten Ville leikkaa kolmion alalaidasta 20 cm korkean kaistaleen pois. Uuden pienennetyn kolmion kannan pituus on 44 cm.


 

Mikä on uuden kolmion korkeus?

Kolmioiden yhdenmuotoisuus
Question Popup: 

Kolmio on yhdenmuotoinen toisen kolmion kanssa, jos ensimmäisen kolmion kaikki kulmat ovat yhtä suuret kuin toisen kolmion vastaavat vastinkulmat. Kolmion sivujen ja vastinsivujen pituudet ovat verrannolliset eli sivun ja sen vastinsivun pituuksien suhde on aina sama:

Kolmioiden yhdenmuotoisuuden todistamiseksi riittää, jos osoitetaan, että
• molemmissa kolmioissa on kaksi samansuuruista kulmaa (kk) tai
• kolmioissa on kaksi verrannollista vastinsivua ja sivujen välinen kulma on samansuuruinen kuin kulman vastinkulma (sks) tai
• kolmioissa on kaksi verrannollista vastinsivua ja toisen sivun vastainen kulma on samansuuruinen kuin kulman vastinkulma (ssk) tai
• kaikki kolmion sivut ovat verrannolliset (sss).
Solution Popup: 
Merkitään pienemmän kolmion korkeutta muuttujalla x. Suuremman kolmion korkeus on tällöin x + 20 cm. Voidaan piirtää kuviosta erilleen pienempi ja isompi kolmio. 

Kolmiot ovat yhdenmuotoiset, koska molemmissa kolmioissa on kaksi samansuuruista kulmaa (yksi yhteinen kulma ja toinen suorakulma). Tehdään verranto ja ratkaistaan se.
Lähetä palautetta tehtävästä
Kirjoita vastauksesi tähän. Lisää tilaa saat raahaamalla alareunan harmaata palkkia.

Oikea vastaus:

Pienen kolmion korkeus on 55 cm.