Kysymys 1 / 1
Pohdi kysymystä ja kirjoita ylös vastauksesi keskeiset kohdat. Voit katsoa professori Timo Airaksisen vastauksen videolta. Vastauksen keskeiset kohdat löydät myös oikeat-painikkeen takaa.

Ylioppilaskoekysymys nro 5 keväältä 2007:

Ludwig Wittgenstein (1889–1951) pohtii alla olevassa lainauksessa, kuinka värit ovat olemassa. Olioilla, kuten aineellisilla kappaleilla, katsotaan tavallisesti olevan sekundaarisia ja primaarisia ominaisuuksia.
a) Mitä ovat primaariset ominaisuudet?
b) Mitä tarkoitetaan sekundaarisella ominaisuudella? George Berkeleyn (1685–1753) mukaan kaikki kappaleen ominaisuudet ovat sekundaarisia. Mitä hän tarkoittaa?
c) Mitä Wittgenstein tarkoittaa kysymyksellään?

”207. Jos katselen lasin läpi puhdasta punaista ja se näyttää harmaalta, onko lasi todella antanut värille sen harmauden? Ts.: Vai näyttääkö vain siltä?”
Ludwig Wittgenstein, Huomautuksia väreistä (Bemerkungen über die Farben, 1977; suom. Heikki Nyman)

Lähetä palautetta tehtävästä
Kirjoita vastauksesi tähän. Lisää tilaa saat raahaamalla alareunan harmaata palkkia.

Oikea vastaus:


- a) Primaariset ominaisuudet ovat sellaisia, jotka eivät riipu havainnoitsijasta, kuten massa tai nopeus.
- b) Sekundaariset ominaisuudet riippuvat havaitsijasta. Esimerkiksi lämpö, jos on oikein kylmää, mikä tahansa tila tuntuu lämpimältä. Värit riippuvat myös havaitsijasta. Jos laitan punaiset lasit päähäni, kaikki näyttää punaiselta, vaikka ei sitä olekaan. Berkeleyn mukaan ainetta ei ole olemassa, on vain havaittuja ideoita, jolloin kaikki on sekundaarista.
- c) Kysymys on sekä filosofinen että wittgensteinilainen. Kun havaitaan punainen väri harmaana, väri käyttäytyy ikään kuin se olisi primaarinen ominaisuus. Väri muuttuu harmaaksi silmälasien takia. Väite relativoi primaarisen ja sekundaarisen välisen eron. Kysymyksen a- ja b-kohdat antavat pohjaa kohdan c vastaukselle.