Kysymys 1 / 1
Pohdi kysymystä ja kirjoita ylös vastauksesi keskeiset kohdat. Voit katsoa Ph.D Jan Löfströmin vastauksen videolta. Vastauksen keskeiset kohdat löydät myös oikeat-painikkeen takaa.

Ylioppilaskoekysymys nro 9 keväältä 2007:

Oheiset tekstilainaukset koskevat verotuksen vaikutusta työllisyyteen. Alla oleva kaavio kuvaa työttömyysasteen ja verotuksen suhdetta Euroopan eri maissa. Vaaka-akseli esittää työtulojen keskimääräistä verotusta 1996-2002 ja pystyakseli työttömyysastetta 2003 (%).

(a) Selvitä lyhyesti alleviivattujen termien sisältö ylemmässä lainauksessa.)
b) Vertaa Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) ja Jukka Pekkarisen arviota verotustason vaikutuksista työllisyyteen.
c) Arvioi ja perustele, missä määrin kaavion tiedot tukevat Pekkarisen tai EK:n käsityksiä.

”Tutkimuksen valossa veronkevennykset sellaisinaan – muista vaikutuksista puhdistettuna – lisäävät työllisyyttä vain vähän. Suhdannepoliittisesti niillä on ollut merkitystä, kun ostovoimaa ja kotimaista kysyntää on pidetty yllä. Sitä ei voi tehdä kuitenkaan loputtomiin budjettijäämän kustannuksella.”
Valtionvarainministeriön ylijohtaja Jukka Pekkarinen, Helsingin sanomat 22.1.2006

”Tuloverotuksen ankaruus ja jyrkkä progressio heikentävät talouden kasvua ja työllisyyttä. Ne vaikeuttavat palkitsemista, mutta myös palkkaamista. Suomen kilpailijamaissa ja varsinkin uusissa EU-maissa on lähdetty erittäin aggressiivisesti alentamaan verotusta. Suomi ei voi jäädä sivustakatsojaksi, kun muissa maissa tehdään verotusta keventäviä uudistuksia. Kilpailukykyinen verotus turvaa hyvinvoinnin parhaiten Suomen kaltaisessa avoimessa taloudessa.”
Elinkeinoelämän Keskusliitto, www.ek.fi (haettu 11.2.2006)

Lähetä palautetta tehtävästä
Kirjoita vastauksesi tähän. Lisää tilaa saat raahaamalla alareunan harmaata palkkia.

Oikea vastaus:


b) - Ensimmäisessä lainauksessa Elinkeinoelämän Keskusliitto katsoo, että ankara tuloverotus haittaa työllisyyttä.
- Jukka Pekkarisen mukaan veronkevennyksistä koituvat hyödyt työllisyydelle ovat rajalliset. Veronkevennyksillä on voitu ylläpitää kysyntää suhdannevaihteluissa, mutta kevennysten vaikutus on kuitenkin melko pieni. Valtiontaloudessa ei ole mahdollisuutta antaa verotulojen laskea kovin paljon.

c) - Diagrammeista näkyy, että matalan verotuksen ja matalan työllisyyden välillä on olemassa pieni positiivinen korrelaatio.
- Voi myös sanoa, että Pekkarinen on oikeassa, sillä korrelaatio on lievä.
- Kuviosta näkyy, että on olemassa maita, joissa on matala työttömyys ja ankara verotus. Argumentteja voi siis esittää puolesta ja vastaan.