Kysymys 1 / 1
Pohdi kysymystä ja kirjoita ylös vastauksesi keskeiset kohdat. Voit katsoa ylioppilastutkintolautakunnan kemian asiantuntija Heikki Saarisen vastauksen videolta. Vastauksen keskeiset kohdat löydät myös oikeat-painikkeen takaa.

Ylioppilaskoekysymys nro 8 syksyltä 2006:

Selvitä, miksi
a) olut kuohuu pulloa avattaessa,
(b) avoimessa pullossa viini happanee helposti),
c) kananmunan valkuainen hyytyy keitettäessä.

Lähetä palautetta tehtävästä
Kirjoita vastauksesi tähän. Lisää tilaa saat raahaamalla alareunan harmaata palkkia.

Oikea vastaus:


a) Pullosta vapautuu hiilidioksidia. Pulloon jää hiilidioksidia ja kun pullo avataan, hiilidioksidi kuohuu. Paine alenee ja ylipaine pääsee vapautumaan. Mitä kylmempi pullo on, sitä vähemmän olut kuohuu. Tämä johtuu siitä, että kaasut liukenevat paremmin kylmään veteen kuin lämpimään. Mitä enemmän pulloa hölskyttää, sitä enemmän olut kuohuu.
c) Kysymys on proteiinin denaturoitumisesta. Valkuaisen proteiinien rakenne murtuu, molekyylirakenne muuttuu ja samalla koko proteiinin biologinen aktiivisuus muuttuu.